Web sitemize hoşgeldiniz, 20 Nisan 2024

Prostat Kanseri Sebepleri Nelerdir?

Prostat Kanseri Sebepleri Nelerdir?

PROSTAT KANSERİNİN GELİŞME SEBEPLERİ

Prostat kanseri oluşmasının kesin sebepleri henüz tam olarak bilinmemekle birlikte, muhtemel sebepler arasında yaşlanmanın, ırkın, genetik faktörlerin, prostattaki müzmin (kronik) enfeksiyonların, beslenme alışkanlığının ve sigara, kimyasal maddelerle uzun yıllar temas gibi çevresel faktörlerin rolü olduğu ileri sürülmektedir.

Birçok hasta ”Prostat kanserine yakalanmamak için ne yiyeyim, ne içeyim?” ya da ”Şu gıda iyi gelirmiş, her gün yiyorum, doğru mu?” sorularını sormaktadır. Bilinmelidir ki bu gıdaları yersen prostat kanseri olmazsın ya da yemezsen olursun gibi bir genelleme yapmak, böyle bir sonuca varmak yanlıştır. Prostat kanseri sebepleri arasında saydığımız kötü beslenme alışkanlığımızın uzun yıllar devam etmesi halinde prostat kanseri oluşturma riski olabilir. Mesela Amerikan toplumu yüksek derecede yağlı, hayvansal protein ağırlıklı bir beslenme tarzını benimsemiştir. Çin, Japonya gibi Asya toplumları daha ağrılıklı olarak bitkisel ürünlerden, deniz ürünlerinden oluşan bir beslenme alışkanlığını tercih etmektedirler. İki toplum arasında prostat kanserine rastlanma oranları da farklı seyretmektedir. Bu sebeple Amerikanvari bir beslenme tarzının Asya tarzı veya Akdeniz tipi bir beslenmeye göre prostat kanserine yol açma riskinin daha yüksek olduğuna inanılmaktadır. Ürolojide kabul edilen temel bir görüşe göre bir erkekte prostat kanseri oluşabilmesi için bu kişinin mutlaka belli bir yaşın üzerinde olması (40-45 yaş ve üzeri) ve bu kişide testosteron gibi erkekliğe mahsus hormonlar olan androjenlerin var olması, yani kişinin androjen üreten testislerinin var olması şarttır. Ayrıca yaş ilerledikçe prostat kanseri gelişme riski ve gelişen prostat kanserinin yüksek habislik derecesinde olması riski de artmaktadır. Her iki testisi de herhangi bir sebeple ergenlik çağından önce alınmış bir kişide prostat kanseri gelişme riski yok denebilir.

Doğuştan ”5 alfa redüktaz tip II enzimi” eksik olanlarda da prostat büyümesi ve/veya prostat kanseri gelişimi olmamaktadır.

Prostat kanserinin gelişmesinde bir başka sebebin de anne ve babadan geçen genetik özellikler olduğu iddia edilmektedir. Burada şunu belirtmeliyim ki babasında ya da kardeşinde prostat kanseri olan her kişide prostat kanseri oluşacak şeklinde kesin bir kural yoktur. Ailesinden birilerinin prostat kanserli olduğunu söyleyen prostat kanserli hastaların ortalaması %10-20 arasındadır. Buradan ailedeki diğer erkeklere de prostat kanseri gelişecek şeklinde bir genellemeye gitmek yanlış bir algı yaratır. Buna genetik geçişli prostat kanseri demek için bazı özelliklerin olması gerekir. Genetik geçişli olan prostat kanserlerine genetik geçişli olamayanlara göre daha erken yaşta rastlandığı bilinmektedir.

Prostat kanserinin ırk ile de ilişkisi bulunmaktadır. Amerika’da yapılan pek çok araştırmada istatistikler Beyaz ırktan olanlara göre Siyah ırktan olanlarda prostat kanserine anlamlı derecede daha yüksek sıklıkla rastlandığını ortaya koymaktadır. Ayrıca araştırmalarda, Siyahlarda rastlanan prostat kanserlerinin habislik derecesinin genel olarak daha yüksek olduğu gözlemlenmiştir.

Prostat kanseri sebeplerinden bir başka faktör de obezitedir. Obezlerde rastlanan prostat kanserlerinin genellikle ilerlemiş bir evrede tespit edildiği, bunların genellikle yüksek habislik derecesinde olduğu yaygındır.

Bir sonraki yazımız olan Prostat Kanserinin Belirtileri Nelerdir? başlıklı makalemizde prostat kanserinin belirtileri hakkında bilgiler verilmektedir.

Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.